Забележителности

– Посещение на реставрирания манастир на св. Йоан Кръстител на островa  и на останките от мощите му в църквата св. Кирил и Методий

     Най-интересното откритие през последните години е направено не на полуострова в Созопол, а на един от близките острови Свети Иван. Островът носи името си от Средновековието, когато там е имало манастир, посветен на Йоан Кръстител. Първоначално той е бил лятна резиденция на Византийските патриарси, а по-късно български царски манастир. Под олтара на разрушената базилика от V в., археолозите откриха малко сандъче (мощехранителница) с частици от костите на св. Йоан Кръстител. Близо до това сандъче е открито още едно “пътна мощехранителница”, в което човек на име Тома, пренесъл мощите от Константинопол до острова. Зъб, останки от ръка и челюст се оказаха в автентичния реликварий от алабастър, запечатан с червен хоросан, който археолозите намериха при разкопките. Останките на светеца са се намирали в олтарното пространство на стар манастирски комплекс, съществувал 12 века и напуснат от монасите през 1620 година.

 

 

 

– Музей ”Южната крепостна стена и кула”

     В старата част на град Созопол и до днес е запазена южната крепостна стена от съществувалия на това място античен град Аполония. Крепостта е била построена през средата на 5 в. и е изградена от варовикови квадри. Освен стената е открита и отбранителна кула, хранилище за зърно, кладенец и част от канализация. Зърнохранилището датира от 5-6 в, когато град Созопол е бил най-голямото черноморско пристанище за износ на зърно.Над зърнохранилището е имало казарми, в които са живеели стражите на крепостните кули. Открития античен кладенец датира от 4-3 в. пр. Хр. Той е бил част от култов комплекс в чест на “Трите нимфи”. Водопроводът в античния град Аполония е бил изграден още през 5 в. пр. Хр. 

 

 

 

– Архелогически музей

        Археологическият музей представя историята и хилядолетната културна традиция на град Созопол  от края на VІ хил. пр. Хр. до ХVІІ век сл. Хр. Най-забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щикове – ІІ- І хил. пр.Хр., древногръцки рисувани вази – VІ – V в.пр.Хр. и антични и средновековни амфори – VІ в. пр.Хр. – ХІV в. сл.Хр. Музеят е структуриран в две направления: археология (V хилядолетие пр.Хр. – XVII в. сл.Хр.) и християнско изкство (XVII-ХІХ век). В Археологическия музей може да бъде видяно алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на св. Йоан Предтеча и малката кутийка с надпис на гръцки език, която разказва за пътя на мощите до остров Св. Иван .

 

 

 

– Художествена галерия

     Художествената галерия на Созопол, наричана още Картинната галерия, е създадена през 1991 г. Помещава се в сградата на старото училище „Св. Св. Кирили и Методий“ на едноименната улица в края на стария град, надвесена над скалистия морски бряг. Сградата е построена преди повече от век във възрожденски стил и е обявена за паметник на културата. Още от създаването си галерията е един от домакините на български и чуждестранни художници по време на ежегодни фестивал Празници на културата и изкуствата Аполония. Постоянната експозиция на Художествената галерия включва 287 произведения на живопистта и графиката, включително творби, дарени от участниците в Международните пленери на художниците-маринисти. Те включват творби на известните созополски художници Яни Хрисопулос и Петър Катерков, на влюбения в Созопол Александър Мутафов – един от първите български художници-маринисти, както и на Георги Божилов-Слона, Г. Баев, М. Масларова, Елза и Владо Гоеви. В постоянната експозиция на Художествената галерия на Созопол участват и около 40 скулптури, изработени от мрамор, гранит, бронз, шамот, габро и дървопластика. Сред тях има творби на Николай Шмиргела, Георги Гьонев, В. Симеонов, П. Петров. Работното време на Художествената галерия на Созопол е от понеделник до петък от 10 до 21 часа. Намира се на ул. “Кирил и Методий” 78 в Стария Созопол.

 

 

 

– Замъка в село Равадиново на 5 км от Созопол

 

 

 

– Света Агалина

Скален феномен и природна забележителност, която се простира на 27.20  хектара 7 км южно от Созопол . Представлява интересни скални образувания със  специфична растителност и животински свят. Местността е включена в списъка с природните забележителности и е защитена.

 

 

 

– Църкви и параклиси в Созопол

   

 

    

 Св. Кирил и Методий   


Св. Богородица

  

Св. Георги

 

Св. Николай Чудотворец

 

Св. Неделя

 

Св. Константин и Елена

 

Исус Христос